Ev aldım

TAPU-Devir-İşlemlerinde-Gerekli-EvraklarBiraz zorunluluktan, biraz önüme çıkan fırsatı tepmemek adına ev aldım. Belediye ve tapu müdürlüğü(kaymakamlık), Ziraat bankası arasında mekik dokuyarak ve bir günümün tamamını yiyerek, zor da olsa işlemleri tamamladım.

İşlemlerden bir gün önce sürecin nasıl işlediğini sormak için tapuya gittim. Tek öğrenebildiğim belediyeye gidip taşınmazın raiç bedelini gösteren borcu yoktur kağıdı almam gerektiğini öğrenmek oldu. Fakat ertesi gün gittiğimde bu belge ile işin bitmediğini gördüm.

Şimdi neler isteniyor madde madde yazalım;

  1. Mevcut tapu
  2. Belediyeden alınan raiç bedel belgesi
  3. DASK poliçesi (alım satımlarda zorunlu)
  4. Satıcının nufus cüzlanı ve fotokopisi
  5. Alıcının nufus cüzlanı ve fotokopisi
  6. Satıcının bir adet vesikalık fotoğrafı
  7. Alıcının iki adet vesikalık fotoğrafı

Gelelim işin püf noktalarına;
Eğer tapuya vereceğiniz fotoğrafı çektireli çok olduysa bunu kabul etmiyorlar. Bunu da şu yöntemle anlıyorlarmış. Nufus cüzlanınızdaki fotoğraf ile tapuya vereceğinizi fotoğraf aynıysa nufus cüzlanının yenilenme tarihine bakılıyor. Nufus cüzlanı yenileneli 3-5 yıl olduysa otomatikmen fotoğraflar eski denip değiştirmeniz isteniyor.

DASK alım satım işlemlerinde kaçınılmaz bir gerçek. Satışa gitmeden önce DASK işini halletmeniz menfaatinize olacaktır. Zaten atla deve bir sigorta ücreti de almıyorlar.

Gelelim benim kafamı en çok kurcalayan konuya. Devir işleminde ne kadar ücret alacaklar. Bu oran sabit değilmiş. Tapu harcı taşınmazın satış bedelinin 40/1000 oranında bir bedel alınıyor. Bu bedelinde 20/1000 lik dilimi alıcıya 20/1000 dilimi de satıcıya ait. Ayrıca 182,50 TL’de döner sermaye bedeli alıyorlar. (bu tutar sabit mi, değişiyor mu bilmiyorum)

Paranız var şu devir ücretlerini yatırayım diyorsunuz ama onu yatırmak da kolay değil. Evrakları tapuya verdiğinizde tapudaki işlemleriniz aslında başlamıyor. İşlemleriniz başladığında tapu size sms gönderiyor. İşlemleriniz başladı diye. Daha sonra ne zaman geleceği belli olmayan ikinci bir sms bekliyorsunuz. Bu sms’in gelmesi tamamen tapudaki yoğunlukla ya da sizin tapudaki tanıdık sayınızla doğru orantılı. Sms geldiğinde işinde yazan 18 ile başlayan 12 haneli başvuru numarası ile ziraat bankası bankamatiklerinden işlem yapıyorsunuz. Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken nokta sizin gibi para yatırmaya çalışan insanların bankamatik kullanma konusundaki tecrübesi. Para yatırılabilen bankamatiklerin önünde uzayan kuyruklar bitmek bilmiyor. Fakat para yatırılmayan bankamatikler boş. Eğer ziraat bankasında hesabınız varsa hesabınızdaki paradan bütün tapu giderlerini ödeyebiliyorsunuz. Üstelik yan bankamatikte insanlar birbirini yerken siz sakin sakin işleminizi yapabilirsiniz.

Bir de benim bilmediğim internet üzerinden randevu olayı var. Ben sıramatikten sıra almak için sıra beklerken bazı abiler internetten aldıkları sıra ile işlem yapmaya çoktan başlamışlardı.

Son olarak işlemlere ne kadar erken başlarsanız o kadar erken bitiyor. Zaten öğrenden sonra devir işlemi de alınmıyor.

Son güncelleme 10 Mayıs 2014

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)