Debian 6.0’ı (Squeeze) 7.0’a (Wheeze) Yükseltmek

Mo4Ux

Linux’u özellikle Debian GNU/Linux’u sevme nedenlerimden biri, ana sürümler arası yükseltme işlemini başarılı bir şekilde yapabilmesi. 2009 yılında aldığım netbook, Debian 5 ile başlayan yolculuğuna sadece güncellemeler sayesinde Debian 7 ile devam ediyor. Daha önce bu güncelleme işleminde çok sistem çökertmiş biri olarak aşağıdaki adımlar ile sisteminizi sorunsuzca yükseltebilirsiniz.

Tabii bu şu anlama da gelmiyor. Sisteminizi sorunsuz bir şekilde güncelleyebilirsiniz fakat ekran kartınızı görmeme riski malesef var. Bu aşamada biraz xserver-xorg paketleri ile cebelleşmeniz gerekiyor.

Öncelikle /etc/apt/sources.list dosyası içindeki squeeze satırlarını wheezy olarak değiştiriyoruz. Bu arada bir parantez geçenlerde tesadüfen http://cdn.debian.net/debian/ depo adresinin varlığından haberdar oldum. Hangi depo daha hızlı olayı yerine bu işi cdn’e bırakmanızı tavsiye ederim.

apt-get update komutu ile paket listelerini yeni depolardan çekecek şekilde güncelliyoruz.

apt-get upgrade komutu ile temel paketleri güncelliyoruz. Dün yaptığım bir güncellemede bu komut yerine apt-get dist-upgrade komutunu verip sistemin birini güncellenemez hale getirmeyi de becerdim.

Güncelleme bittikten sonra

apt-get install linux-image-2.6-amd64 (yada 32 bit sistemler için linux-image-2.6-686 ) Dalgınlıkla 32 bit sisteme amd64 kernel kurup bu niye açılmıyor diye şaşırmayın. Olmaz demeyin oluyor 🙂

apt-get install udev komutu ile udev’i güncelliyoruz.

Bu işlemden sonra sistemi yeniden başlatıp yeni kernel ile açıyoruz.

Sistem açıldığında

apt-get dist-upgrade komutu ile kalan paketleri de güncelleyerek güncellemeyi tamamlıyoruz. İşlem sonunda farklı bir gnome arayüzü ile karşılaşacaksınız şaşırmayın.

ekran

Son güncelleme 7 Mayıs 2013

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)