Arabama LPG taktırdım

1082240_10152125485519278_141291745_oMavi böcüğüm 2004 model Hyundai Getz otomobilime LPG taktırdım. Arabayı aldığımda ilk araban biraz benzinli kullan demişlerdi. Benzinle 6 ayda yaklaşık 7000 km yol yaptım. Benzin fiyatlarındaki sürekli artış eğilimini düşünürseniz maaşımın göze batacak bir bölümünün benzine gittiğini anlayabilirsiniz.

LPG taktırmak istiyorsunuz tamam peki hangi marka LPG sistemi taktırmalı? Markaya karar verdiniz diyelim, LPG dönüşümünü nerede yaptırmalı?

Ben bu iki konuyu hem internetten hemde referans ile gittiğim ustalar vasıtası ile çok araştırdım. LPG dönüşüm kitleri konusunda piyasada bir sürü marka var. Her birinin kendine göre artıları ve eksileri var. Piyasaya hakim BRC, Zavoli, GFI gibi markaların sahibi Fuel Systems Solutions, Inc. Bunların dışında da bir çok marka var. Türkiye’de BRC kadar yaygın bir diğer marka da Konya merkezli Atiker firması. Atiker’in yurtdışından sağladığı know how ile kendini büyük oranda geliştirdiği öğrendiğim bilgiler arasında. Yurt dışı satın almalar yaptıkları dedikoduları da var ama bu konuda bir bilgiye ulaşamadım.

Çevremde bir çok lpgli araç kullanan tanıdığım var. Bir arkadaşım kendi arabasında kullandığı resimde de görebileceğiniz(ya da göremeyeceğiniz) GFI’yi önermişti. Prins ile yarışır mı bilmiyorum fakat GFI’de iyi bir marka son sorduğumda fiyatı 2400 TL civarındaydı.

2013-10-21 12.44.54

Ben 2004 model Hyundai Getz için LPG dönüşümüne bu kadar para harcamak istemedim. Atiker ile BRC arasında çok fazla fark yok demelerine rağmen ki aralarında 700 TL fiyat farkı var. Ben 1700 TL ye BRC taktırdım.

2013-10-14 11.54.52

Markaya karar vermek yetmiyor LPG dönüşümünde. Bu işi kime yaptıracağız. Fırsat bulup sohbet ettiğim ticari taksi sürücüleri LPG ile çok macera yaşamışlar. Bir tanesi en ufak su birikintisinde LPG sisteminin beynine su gittiği için LPG’nin devreden çıktığını başka bir ustaya gidip beyni koydukları yeri değiştirttiğini söyledi. Kısaca dönüşüm yaptırılacak yer de önemli. Araba konusunda çok yeniyim. Bu sebeple her şey için birilerinden referans ya da en azından öneri istiyorum. Önerdikleri kişilerle gidip görüşüyorum. LPG konusunda da öyle yaptım. Önce araç bakımları için gittiğim ustanın önerdiği LPG dönüşümü yapan yere gittim. Hem LPG işi yapıp hemde bildiğin motor ustası görünümünde olduğu için. Tek işi LPG dönüşümü olan bir yere gitmek istedim. Sonuç olarak bir tanıdığımın önerisi ile Şaşmaz Oto Sanayisindeki Memduh ustaya gittim. Günde ortalama 5 LPG dönüşümü yaptıklarını, sıfır km Honda araçlara bayi aracılığı ile (BRC marka) LPG taktıklarını da oraya gidince öğrendim. Kendileri Prins bayileri olmalarına karşın benim arabam için ve sorduğum bir çok araba için Prins yerine daha ucuz markaları önerdiler. LPG sistemleri prins ve diğerleri diye ikiye ayrılır şeklinde sözleri LPG araştırmalarım sırasında duydum.

BRC logo

LPG takıldıkldan sonra burada bitmiyor. Henüz yapmadığım ve ilk fırsatta(30 gün içinde) yapmam gereken işlere gelirsek Önce makine mühendisleri odası ya da diğer yetkilendirme yapılmış bir firmadan sızdırmazlık raporu almak gerekiyor. Sonra TÜVTÜRK’e gidip araç muaynesi yapılacak. Ardından emniyete gidip LPG ruhsata işlenecek. Bu işlemler içinde yaklaşık 300 TL ayrıdım. Bakalım kaç TL tutacak. Tabii bir de benim ruhsatın yaprağında boş yer olmadığı için 90 TL de sayfa yenileme ücreti ödeniyormuş.

Son güncelleme 22 Ekim 2013

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)