Alan adının marka değerini korumak

alan-adi2Alan adının marka değerini korumayı biraz açıklayalım. En basit tabirle sahip olduğunuz alan adının bütün uzantılarını ve benzer yazım şekillerini tescil ederek aynı isim altında başkalarının yayın yapmasını engellemek.

.com alan adını tecil edip projemize yoğunlaşalım diyemiyoruz. Eğer bir web projeniz varsa alan adınızın marka değerini de korumanız gerekiyor.

Aslında TPE’ye gidip marka tescili yaptırdığınızda marka tecil belgesi ile bu korumayı hukuki olarak zaten yapmış oluyorsunuz. Marka ihlali gerekçesi ile WIPO nezdinde marka sahiplerine verilen alan adları mevcut. Tabii verilmeyenler de var. Ayrıca marka tescili ve mahkemeler, alan adı tescili kadar ucuz ve kısa sürede tamamlanan işlemler de değiller.

Biraz da kendi tecrübelerim ile örneklendireyim; radyoc.com alan adına sahipsiniz ve bu konuda öyle ya da böyle maddi ve manevi yatırım yapıyorsunuz. Bütün uzantıları boştayken gittiniz sadece radyoc.com alan adını tescil ettirdiniz.  Küresel dünyada sizin düşündüğünüz her fikri aynı anda yüzlerce kişi dünüyor olabilir. Başka birisi de geldi radyoc.net alan adını tescil ettirdi. Hatta çeşitli mecralarda yaptığı reklamlar ile arama motorlarında radyo c aramalarında sizden üst sıralarda bile çıkabilir. Sonra kafanızı taşlara vurarsınız, keşke bütün uzantılarını alsaydım diye.

Başka bir örnek; kalehost.net, ilk tecil ettirdiğim alan adlarından biri ve benim daha alan adları konusu ile yeni tanıştığım yıllarda aldığım bir alan adı. Elinizde .net uzantılı bir alan adı var ve de bu alan adı ile bir proje yapıyorsanız .com uzantılı versiyonu sizin için her zaman bir risk unsuru olacaktır.

Sonuç itibari ile .com her zaman diğer uzantılardan daha kıymetlidir.

Sonra başlarsınız sıra ile boşa düştüğü anda alan adlarını toplamaya kalehost.net ile başlayan yolculuk kalehost.com, kalehost.net.tr ile devam eder. Arada bakarsınız host ve hosting aynı anlamda kullanılıyor. kalehosting.com, kalehosting.net, kalehosting.net.tr şeklinde mecburi olarak tamamlanır. Zira .com.tr alan adı günümüzde hala belge karşılığı tescil ediliyor. Ya marka tesciliniz olacak ya da ünvanında tecil ettirmek istediğiniz alan adı geçen bir şirketiniz olacak. kalehost alan adı macerasındaki son durum da geldi bu noktada tıkandı. kalehosting.com.tr alan adı tescili yapılıp bir firma hosting satışına başladı. .com.tr dışındaki bütün alan adları bende olduğu içinde benim telefonlarım sürekli kalehosting müşteri hizmetleriymişcesine aranıyor.

Bundan sonrası size kalıyor. Sonuçta marka tescil firmalarının müşteriye, WIPO’nun da bakılacak davalara ihtiyacı var.

Son güncelleme 2 Mayıs 2013

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)