Şarkılara anlam yüklemeyi denedim

Bir proje için kelimelerden kişilik analizi yapmayı deniyordum fakat bu proje henüz bitmedi, hala üzerinde çalışıyorum. Askerde Cudi dağına ve Gabar dağına bakarak nöbet tutarken can sıkıntısından dağ şarkılarını toplamaya başladım hatta bunlar için bir de blog açtım dağ şarkıları diye.

Sonra farkettim ki dağlar hep aynı yerdeler fakat dağlar için, dağlara yazılan şarkılar hayat görüşü, düşüncesi birbirine zıt olan insanlar tarafından bile yazılıp söylenebiliyor. İnsanlar dağlar etrafında toplanabiliyorlar. Onların yücelikleri karşısında bazen onlara sığınıp bazende onlara isyan edebiliyorlar.

Dağ şarkı ve türkülerini toplarken elimde içinde dağ geçen bir sürü farklı görüşten kişini yazdığı şarkılar ve türküler oldu.

Peki bu veri ile insanlar hakkında bir sonuca varabilir miyim diye düşündüm. Askerde bir grup denek üzerinde yaptığım çalışma olumsuz sonuç verdi. Siyasi görüşünü bildiğim bir şarkıcının dağlar ile ilgili şarkısını dinleyen kişileri eldeki veri ile şu siyasi görüştedir diye sınıflandıramadım. Belki benim elimdeki hedef kitle ile verilerim çakışmadı belkide bunu bir gerçek olarak kabullenmek gerekiyor.

Şarkılar evrenseldir ve ne anlatmak istediği onu dinleyen kişiye özeldir.

Son güncelleme 26 Şubat 2012

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)