Magellan Triton için Türkiye haritası maceram

Gps konusunda daha çok yeniyim. Sağdan soldan ulaşabildiğim her kaynaktan birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Tanıdığım dağcıların bir çoğunun Garmin marka gps kullanmasına karşın AKUT Ankara merkezindeki Magellan gpsler ile uğraşmaya başlayınca araştırmalarımı Linux desteği olmamasına rağmen(Garmin’i linux platformundaki birçok gps yazılımı destekliyor ) Magellan gps üzerine yoğunlaştırdım. Gps konusundaki en büyük gelişmem ise Amerika’dan gelen bir Triton gps satın almam oldu.

Her zamanki olduğu gibi sorun çözerken öğrenme yöntemi otomatikmen devreye girdi. Zira Amerika menşeli gpslerde Türkiye haritası bulunmuyor. Buda yetmezmiş gibi Magellan Türkiye distribitörü Geomatics yurtdışından getirilen gpslere ücretini ödemek isteseniz bile harita yüklemeyeceklerini söylemekteler. (Bu konuda Magellan’a böyle birşey nasıl olabiliyor diye yazdım fakat henüz cevap alamadım.)

Para ile Türkiye haritası alamayınca cihazı Türkiye’de kullanabilmek için bir şekilde Türkiye haritasını temin etmem gerekti. Bu aşamada önce magellan gps için kırılmış Türkiye haritası aradım. Sonuç tam bir hüsrandı. Yakın zamanda orjinal Magellan haritalarının sd kartlara göre şifrelendiğini öğrendim. Bu bilgi neden magellanın sitesindeki haritaları sd kart ile sattıklarını da açıklıyor.

Daha sonra kendim elime geçen Garmin ve OpenStreetMap haritalarını Magellan Triton’da çalışacak şekle getirmeye çalıştım. Çok kapsamlı olmayan haritaları çevirmeyi başardım da fakat bu haritalar çok kullanılabilir durumda değillerdi. Kullanılabilir Garmin haritalarını da ben çeviremedim.

Tam ne yapacağım haritasız bu cihazı derken aklıma maps4me.net geldi. Araştırmalarım sırasında karşıma çıkmıştı. Ücretsiz olarak kıbrıs adasının haritasını indirip denemiştim. Sitenin sahibine gece email attım. Avrupadaki bütün ülkelerin haritasını yayınlıyordu. Acaba Türkiye haritasını da yaparmıydı. “Bir hafta içinde siteden indirebilirsiniz” cevabını aldım. Sabah olduğunda dayanamadım. Elimde Garmin Türkiye haritası olduğunu isterse gönderebilceğimi yazım. “Garmin haritasını kullanamayacağını ama Türkiye haritasını siteden indirebileceğimi söyledi.”

Şuanda harita http://www.maps4me.net/europe/turkey/ adresinden siteye EUR 6,90 yada US$ 7,90 karşılığında üye olmak kaydı ile indilebiliyor. Siteye üye olduktan sonra sitedeki bütün haritaları ücretsiz olarak indirebiliyorsunuz. Neredeyse avrupa kıtasındaki bütün ülkeler var. Harita sd kart destekli Magellan eXplorist ve Triton serisi el gpslerinde çalışabiliyor. Haritaya kaynak olarak OpenStreetMap türkiye haritası kullanılmış. Topo kısımları gördüğüm kadarı ile Magellan’ın Türkiye haritası ile aynı. Cadde-sokak konusunda eksikleri var. O da OpenStreeetMap Türkiye haritasının gelişmesine paralel olarak gelişecektir.

Buradan bir kez daha maps4me.net sitesinin sahibi Alex’e teşekkür ediyorum. (Thanks Alex)  Artık gps konusunda bir üst aşamaya geçebilirim. Şimdi sırada rota yapmak var.

Türkiye Haritasına VantagePoint programından uzaktan bir bakış.

Son güncelleme 31 Ocak 2013

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)