Başarısız bir OpenVZ üzerinde Pardus denemesi

ıki gündür bilgisayarımı bu konu işgal ediyor. Test makinemdeki OpenVZ üzerinde birçok dağıtım çalışıyor. Acaba Pardus da çalışır mı? Çalışırsa vpslink gibi openvz tabanlı vps satan firmalardan pardus vps de alınabilecekti. Düşünce gayet mantıklıydı. Ondan fazla dağıtımı OpenVZ üzerinde test etmiş biri olarak pardus için kolları sıvadım.

Nasıl yaparız diye araştırırken openvz wiki de adını ilk defa duyduğum HostGIS Linux’un VMware kullanarak OpenVZ template haline getirilmesini anlatan bir döküman buldum. Okuyunca gayet kolay birşey gibi geldi. Tek sorun VMware dönemini windows kullandığım yıllarda bırakmış olmam. Linux üzerine de kurmak istemedim. (msn listemdeki arakdaşlara vmware kullanıp kullanmadıklarını sordum, o saatte kullanada yoktu)

Başka nasıl yaparız derken aklıma qemu geldi. Belki diyerek dün gece başladım qemu üzerine pardus kurmaya 12 saati geçmesine rağmen kurulum (keşke 128 mb ram ayrımasaydım, hamlamışım sanırım) tamamlanmayınca iptal ettim. Standart cd içinde benim için bir sürü gereksiz program (mesela KDE) olduğu gerçeğinden hareketle pardusman ile lite bir pardus isou oluşturdum. 200 mb büyüklüğünde (sonradan kurarken çalışmadığını fark edeceğim) tam istediğim özelliklerde bir iso oluştu. Bu isoyu qemu üzerine kurarken de hata alınca qemu ile de olmayacağı kanaatine vardım.

Tam ne yapsak derken pardusmanın iso oluştururken images dizinine bir pardus kopyası oluşturduğunu gördüm. tar komutu ile dizini sıkıştırıp test makinesinde başladım (pardus vps kullanma hevesiyle) yapılandırmaya herşeyi iyi güzel görünüyordu. Taki

vzctl enter 777

diyerek pardus vps makineme erişmek isteyene kadar. Verdiğim komuta

enter into VE 777 failedUnable to open pty: No such file or directory

şeklinde hata alınca, bu hatanında kabaca the template does not work şeklinde bir açıklaması olduğu için OpenVZ üzerinde Pardus kurma düşüncesini bir sonraki bahara bırakıyorum.

Son güncelleme 8 Şubat 2008

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)