Bahri Meriç CANLI Kişisel Web Sitesi

phpBB2’den phpBB3’e geçiş

phpBB2’de mod yada yama ile yapılan bir çok işlemi standart olarak içinde barındıran phpBB3 sonunda çıktı. Sistemin kararlılığını korumak, bunun yanı sıra gereksiz yere güvenlik açığı vermemek için kurmakdan kaçındığım alt forum özelliği sonunda kararlı sürümün içine de dahil edilmiş. pardus-forum.org üzerinde faliyet gösteren farklı dillerde forum desteği sunmayı amaçlayan forumlar sistemini phpBB3’e yükselttim. phpBB2’den phpBB3 e geçmeyi düşünen başka kişilerede faydalı olmak düşüncesi ile aldığım birkaç küçük notu paylaşayım.

Geçiş işlemi nasıl yapılıyor; phpBB2’den phpBB3’e güncelleme şeklinde değil de yükseltme şeklinde yapılabiliyor. Yükseltme işlemi sırası ile

  • phpBB3 için ayrı bir veritabanı oluşturulur. Sıfırdan phpBB3 kurulacak biçimde veritabanı ayarları yapılır.
  • phpBB3 mevcut kurulu phpBB2 silinmeden mesela eski forumun içinde phpBB3 dizinine kurulur.
  • Kurulum işlemi phpBB2 ye göre biraz daha profesyonelce hazırlanmış bir kurulum scripti ile yapılıyor. phpBB3 yeni oluşturduğumuz veritabanı içine kurulur.
  • Kurulum işlemi tamamlandıkdan sonra kurulum işleminni sonundaki convert linkine yada kurulum scripti içindeki convert tabı ile güncelleme ekranına geçilir.
    • Burada eski phpBB2 veritabanlarıma ne olur diye düşünmenize hiç gerek yok. Tek şart o sırada veri kaybı olmaması için phpBB2 formunuzu kullanıma kapatmak.
    • Avantar, rank, simile gibi yeni sürüm içinde olması gereken dosyalarınız için sizden vermenizi istediği dizinlere yazma yetkisini verin.
    • phpBB2 içindeki bilgilerin phpBB3 sistemine uyarlanarak phpBB3 veritabanına aktarılması veritabanı büyüklüğünüze göre saatler de sürebilir bir dakikada da bitebilir.
    • Convert işlemi sırasında karşılaşabilceğiniz sorunlardan biride phpBB2 deki kullanıcı adlarının phpBB3 de unique hale gelmesi sebebiyle yazılış biçimleri farklı olsada aynı kullanıcı isimlerine sahip kullanıcıların oluşturacağı sorun. Bu sebeple convert işleminin başında size listeleyeceği kullanıcı adlarını gerekli şekilde değiştirin yada kullanıcılardan yeni kullanıcı adı seçmelerini isteyin.
    • Veritabanı convert işlemi bittiğinde forum içi arama yapabilmek için index oluşturmanız gerekiyor. Bu işlemde yine bir dakika ile bir kaç saat arasında sürebilir.
  • phpBB2 deki bütün bilgilerimizi aktardık. Sırada tema sorunumuz var. Tema sistemindeki değişiklik sebebiyle mevcut phpBB2 temanızı kullanamayabilirsiniz. Bu sebeple phpBB3 uyumlu yeni bir tema bulmanız gerekiyor.
The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)

Exit mobile version