phpBB’yi Patch ile güncellemek

Pek sık yapılmadığı için sürekli nasıl olduğunu unuttuğum notlarımı birazdaha anlaşılır biçimde buraya aktarıyorum. Hem kendim hemde phpBB kullanıp da güncelleme konusunda bilgisi olmayanlar için bir kaynak olabilir.

ssh erişiminiz olan bir Linux sunucu için çok fazla uğraşmadan phpBB forumunuzu günceleyebilirsiniz. Burada 2.0.21 sürümünden 2.0.22 sürümüne geçişi anlatacağım. Bu işleme ılk önce www.phpbb.com/download adresinden tar.gz olarak Full Package ve Patch File Only paketlerini indirerek yama operasyonumuza başlıyoruz. Daha sonra bu iki paketi forumunuzun bulunduğu dizinin içine tar xfv dosya_adi.tar.gz biçiminde açıyoruz. Full Package açıldığında dizinin içinde phpBB2 isminde bir dizin oluşturur. Bu dizinin ismini phpbb2022 ( phpBB2 2.0.22 için) olarak değiştiriyoruz. Patch File Only paketi forum içine açılacaktır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ln -s forumunuzun_sunucudaki_konumu phpbb2021 (phpBB2 2.0.21 kurulu olduğunu varsayıyorum) komutu ile forum dizininde aynı dizinin bir linkini oluşturuyoruz. Yukarıda işlemler sırasıyla tamamlandıktan sonra patch –backup –verbose -p1 < phpBB-2.0.20_to_2.0.21.patch komutu ile yamamızı uyguluyoruz. Dosyalar ile yapacağımız işlemlerimiz tamamlandı. forumunuzu bir web tarayıcı ile açarak http://forum_adresiniz/install/update_to_latest.php adresini açıyoruz ve böylece veritabanındaki güncellemeler ve sürüm güncellemesi de tamamlanıyor.

Sonraki işlemlerimiz güncelleme sonrası kalan artıkları temizlemek. rm *.orig komutu ile güncelleme öncesi kullandığımız forum dosyalarını siliyoruz.  rm *.patch komutu ile uyguladığımız yama dosyalarını temizliyoruz. rm *.tar.gz komutu ile indirmiş olduğumuz güncelleştirme paketlerini siliyoruz. rm -rf install/ contrib/ phpbb20* komutu ile de güncellememiz tamamlanıyor.

Sitelerin ve bilgisayar sistemlerinin hacklenmesinin en büyük sebebinin zamanında yapılmayan güncelleştirilmelerden kaynaklandığınında hatırlatmak isterim.

Son güncelleme 24 Aralık 2006

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)