AVRT5 APRS Tracker

Son zamanlarda edindiğim hobilerden biri de APRS. Öncelikle nedir bu APRS onu açıklayayım. APRS sistemi Automatic Position Reporting System cümlesinin kısaltılmışı olup, Otomatik Mevki Bildirim Sistemi diye tercüme edilebilir.

Temel olarak Amatör telsiz vasıtasıyla bulunulan yerin bildirilmesi ve o anda ne yapıldığının ikonlarla belirtilmesidir. Genellikle VHF frekansı kullanılır, ancak HF bandından da APRS sinyalleri yayımlanmaktadır. APRS sisteminde yaygın olarak VHF bandında Avrupa:144.800, Amerika: 144.390 MHz frekansları kullanılır.

Gelelim yazının konusu olan yeni aldığım AVRT5 APRS Tracker cihazına.

Katalog bilgileri;

  • GPS modülü; SIRF4 modülü, yüksek hassasiyet, hızlı konumlandırma, istikrarlı güç.
  • GPS anten; 18mm x 18mm aktif GPS anten, dahili LNA amplifikasyon, yıldız Arama, hızla bulun.
  • AVR SCM; Model mega 64, istikrarlı ve güvenilir.
  • VHF Modülü; son 1 W VHF alıcı-verici modülleri, küçük boyutu, kablosuz veri iletim tüm türleri için yüksek stabilite.
  • HF anten; VHF antenler göndermek için ayrı ayrı eşleşti bitkiler ayakta dalga emisyon ve emisyon verimliliği sağlamak için.
  • 3300 mAh pil; kaliteli IMAX B6 0.6A tarafından şarj ve deşarj lityum piller, 2900-etrafında 3300 mAh hem bulunmaktadır. yaklaşık 20 saniye Boot sürekli emisyon aralığı 24-36 saat çalışmak. eğer düşük güç veya iletim aralığı uzatın sürekli fazla 84 saat çalışabilir.
  • 18B20 sıcaklık sensörü (-40C ~ + 99C); sıcaklık sensörleri; IC hassas 0.0625 derece, iç sıcaklığını geçer/makine dışında ve yönetim kurulu gerçek zamanlı olarak. (yol açabilir dış sıcaklık ölçmek gerekir)
  • TF deck (kayıt koordinat); dahili cihaz flash bellek saklamak için izin senin pozisyon geçmişi
  • Bluetooth 2.0 modülü; dahili Bluetooth modülü, oranı 9600bps. öncelikle bu gerçek zamanlı çıkış aprs decoded sinyal. İkincisi Android telefonlar giriş sinyalleri bağlanabilir.

Gelelim cihaz ile ilgili fikirlerime;

Cihazın dış gövdesi dayanıklı olsun diye metalden yapılmış. Fakat soğukta içindeki pil için çok sıkıntılı bir durum oluşturuyor. Yine anten konusu büyük bir sıkıntı. Standart gelen standart telsiz anteni çok büyük ve taşıma sırasında sıkıntı çıkarıyor.

İyi taraflarına gelecek olursak, GPS bilgisini telsiz sistemi üzerinden gönderme fikri başlı başına güzel bir yöntem. Özellikle GSM teknolojisine göre eski bir teknoloji olsa da hala kullanılabilir durumda. Üstelik bir GSM operatörüne para ödemek zorunda da değilsiniz.  Android telefonlar üzerindeki offline haritalı APRSdroid programı ile diğer APRS sinyali gönderen cihazları harita üzerinde izleyebilirsiniz. İçindeki pili verimli kullandığını söyleyebilirim. GPS konumu değişmediği sürece VHF üzerinden iletişim kurmuyor.

APRS cihazları üzerine çalışmalarım devam ediyor. Özellikle arazide, APRS ile konum takibi dağcılık ve arama kurtarma faaliyetlerinde günümüzde hala kullanılabilir görünüyor.

En önemli kısmı eklemeyi unuttuğumu fark ettim. Cihazı nasıl programlıyoruz konusunda Çin’den gelen pakette herhangi bir döküman gönderilmedi. İnternetteki araştırmalarım sonucu http://avrtx.cn/ adresini buldum. Frekans, çağrı işareti ve diğer ayarları yapacağınız programı ve cihazın içindeki firmware yazılımının son versiyonunu da bu sitede bulabilirsiniz.

Son güncelleme 11 Aralık 2017

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)