Bu devirde ne telsizi kardeşim?

Telsiz ve benzeri teknolojilerle yıllar sonra yeni yeni uğraşmaya başladım. Bir tane telsiz edindim. Amatör telsizcilik lisansı almaya çalışıyorum. “Gsm ağlarının ülkenin her köşesine(onlar öyle sanıyor) yayıldığı günümüzde telsiz kullanmaya neden ihtiyaç olsun ki” diyebilirsiniz. Normal şartlarda normal insanlar(işine giden iş çıkışı parası varsa eğlenmeye giden yoksa evine gidip televizyon izleyen) için böyle birşeye ihtiyaç yok. İhtiyaç duyuyorsa zaten oda “normal insan” değildir.

Peki ben neden ihtiyaç duyuyorum. Sıralamak gerekirse;

  • Dağda yada dağ ile sınırlamazsak doğa da birden fazla kişi(aslında tek bir kişi için daha çok ihtiyaç olabilir) ile yapılan herhangi bir faliyette ekip içi kordinasyon sağlanması ve olası bir acil durumda iletişim kurmak için kullanıyoruz.
  • Doğada değiliz şehirdeyiz ve ekip halinde uzak mesafelerde bir iş yaparken de kullanıyoruz.
  • İşin bir de afet haberleşmesi boyutu var.(İnşAllah kullanmak zorunda kalmayız) Bir afet halinde sadece afetin olduğu bölge değil nederdeyse tüm ülkede telefon hatlarında başta yoğunluk(yoğunluk kısmi de olsa sistemlerin çökmesine bile sebep olabilmekte) ve teknik arızalar(karasal hatların kopması, elektrik kesintisi vs) halinde oluşabilcek iletişim kopuklukları sırasında yine koordinasyon ve iletişim için kullanılmakta.
  • Birde eğlence boyutu var. Lise yıllarından beri telsizlerle bir şekilde uğraşmaktayım. O yıllarda tüpçülerin telsizde söyledikleri türküleri dinlemekte eğlenceliydi.

Son güncelleme 24 Eylül 2010

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)