Dolandırıldım mı acaba?

Dolandırıldım mı acaba?

18165260_206640785Başıma ilk defa böyle bir durum geldiği için tam olarak ne yapacağımı bilemedim. Doğrusu/yanlışıya yaşadıklarımı yazayım.

Dün sanalpazar.com üzerinden bozulan Samsung Galaxy Tab 3 tabletim için pil sipariş ettim. Satıcı MNG kargo ile ürünü gönderdi. En azından ben öyle zannediyordum. Normalde kargo adrese gelecekti fakat beklediğim saatten önce gelmeyince şubeyi aradım ve ürünü şubeden almaya gittim. Şubede bir taraftan kağıt işleri yapılırken ben de heyecanla paketi açtım fakat içinden beklediğim pil yerine bir tane telefon kapağı çıktı.

On yıldır öyle yada böyle e-ticaret işi yapıyorum. İnternetten ürün ya da hizmet satışı yapan sistemler hazırladım. İlk defa başıma böyle bir şey geldi. Bu durumda ne yapılır bilemedim.

Kargocu ürünü teslim aldığıma dair kağıtları imzalattı. Bende imzaladım. Aslında ürünün benim ürünüm olmadığını gördüğüm halde niye kağıdı imzaladım bilmiyorum. İmzalamasam bile kargoyu bana verirken sistemde çoktan teslim edildi diye barkod ile işlenmişti.

Ürünün benim istediğim ürün olmadığını ve şaşkınlığımı kargo şubesindekilerde gördüler. Ürünü geri gönderilmesi için iade ettim. Gelen ürünün ve faturanın fotoğrafını çektim. Kargocu boş bir kağıt verip sıkıntıyı yazmamı, onu da kargo ile satıcıya göndereceğini söyledi. Kağıdı doldurudum ve kargocuya teslim ettim.

Hızlıca eve gelip sanalpazar.com’a durumu anlattan bir mesaj gönderdim. Ödemeyi durdurduklarını ve satıcıya konu ile ilgili mesaj gönderdiklerini söylediler. Ayrıca bana kargoyu teslim alırken tutanak tutup tutmadığımı sordular. Tutanak sayılırsa sadace satıcıya gönderilmek üzere yazdığım yazı vardı. “Bir tutanak var ama kargo firmasında” dedim. Ürünün hatalı çıktığını kanıtlamak için elimde imzalı bir tutanak olması gerektiğini söylediler. Bunun üzerine kargo firmasını aradım. İşlemimi yapan beyfendi, imza yetkisi olmadığını herhangi birşey imzalayamayacağını söyledi. Her gün binlerce kargo geldiğini vs söyledi. Aslında gözü önünde açtığım faturada yazan ile ürünün aynı olmadığını kendi de gördü fakat imza atmak istemedi. Ben de zaten telefonda konuşuyorum, oradayken akıl edemediğim için fazla üstelemedim.

Bunu sanalpazar.com’a ilettim. Cevap olarak “Kargo firmasının ilgili tutanağı tutturma zorunluluğu bulunduğunu, satıcınızın ürünü doğru gönderdiğini iddia etmesi durumunda, süreci kanıtlayabilmeniz için bu belgeye ihtiyacınız olacağını bilmenizi isteriz.” yazdılar. İçimden sizde haklısınız dedim.

Akşam saatlerinde satıcı firmadan aradığını söyleyen bir bayan telefon etti. Bir yanlışlık olduğunu hatalı ürün taraflarına ulaştığında doğrusunu bana göndereceklerini söylediler.

MNG kargo, teslim aldım diye imzaladığım kargoyu geri gönderiri mi emin değilim. Telefon eden kişi gerçekten firma mı ve gerçekten doğru ürünü bana gönderir mi hiç bilmiyorum. Bir de beni kıllandıran nokta telefonda sanalpazar.com’un konu ile ilgisi olmadığı bu işlemin firma ile benim aramda olduğunu söylemesiydi.

Şimdilik tek yapabildiğim sanalpazar.com’da paranın satıcıya geçmesini geçici olarak durdurtmak oldu. Hala şaşkınım, eğer üşenmeyip konya sokağa gitseydim. Hiç böyle sorunlarım olmayacaktı demekten kendimi alamıyorum. Ayrıca böyle durumlarda ne kadar savunmasız olduğumu da görmüş oldum.

Bundan sonra internetten telefon alıp yerine salatalık gönderilince şaşıran insanlara gülmeyeceğim. Tamam tamam, az güleyim bari

Güncelleme

Sanalpazar destek sisteminin yanı sıra, satıcıya da durumu yazmıştım. Kargo ile gönderdiğim hatalı ürün ellerine ulaşmış (cumartesi). Bu gün (pazartesi) doğru ürünü yolladılar. Ben şanslıyıdım, yollamasalar senaryosu çok can sıkıcı idi. Bu tip sıkıntı yaşayanlara Allah kolaylık versin.

Son güncelleme 23 Mart 2015

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)