İlginç biten bir Moblin denemesi

Internette gördüğüm güzel masaüstü yöneticisine hayran kalıp hemen moblin img dosyasın indirdim. Önce torrent ile indireyim birilerine faydam dokunsun dedim fakat verdikleri torrent linki var fakat .torrent dosyasını sunucuya koymamışlar. 🙂 Web üzerinden indirdim. dosyayı intel.com a ait bir alt alan adınından çekti.

Bu gün fırsatım oldu ve yeni harici dvd-rw mi ve flash disk’imi de test etme imkanı bulmuş oldum. Cd ye img dosyasını sitelerinde anlattıkları gibi yani

cdrecord -dev='/dev/scd0' -tao moblin-netbook-ux-beta-20090518-004.img

komutu ile cd ye yazdım. Asus EeePC 1000H makinemdeki Debian’ımı kapatıp Moblin live ile sistemi açtım. Beta sürüm olduğu için kararlı sürümde düzelteceklerini umduğum bana göre eksiklik/hata var. Sistem açılırken ekranda hiçbirşey yazmıyor sadece standart bir resim. (Sistem açılıyor mu arka planda hatamı veriyor hiçbirşey belli değil.) Biraz bekleyince beklediğim masaüstü yöneticisi açıldı. (Arabirim Novell tarafından geliştirilmiş, Tabanda xfce olduğuna dairde birkaç yazı okumuştum. Zaten bütün gnome araçları sistemde var gibi 🙂 )

screenshot1

Kullandığım live sürümde iki adet web browser bulunuyor. Birisi Firefox/3.5 MoblinWebBrowser/0.0 diğeri de Minefield/3.0.10 Masaüstü yöneticisine entegre gelen browser (üstteki resimdeki) bana fazla chrome çakması izlenimi verdi. Masaüstü yöneticisine entegre diğer uygulamalarda olduğu gibi browser üzerinde de sağ tuş çalışmıyor. (nasıl? niye? nasıl kopayala yapıştır yapacağız? )

screenshot-2
screenshot-3

Last.fm(tam işe yarayacağı zaman neden ücretli oldu ki?) ve twitter sisteme entegre edilebiliyor. Gömülü gelen pidgin ile anlık mesaajlaşma sistemleri de elinizin altında (varsayılan olarak Jabber, GTalk ve adını ilk defa duyduğum Salut geliyor.)

screenshot-4

Programlar menüsünün tasarımıda genel yapıya uygun( bana tanıdık birşeyler hatırlattı fakat ne olduğunu şuan hatırlayamıyorum.)

Live cd root şifresinin moblin olduğunu aramalarım sonucu öğrendim. Google üzerinde bir türlü arama yapamadım. Arama kutusuna birşey yazmama sistem izin vermiyor. Zaten varsayılan olarak yahoo arama sisteme entegre edilmiş. Onda da googleda olduğu gibi kendimi şanslı hissedemediğim için bir arama için gereksiz bir sürü efor. (siteyi aç arama kutusuna aranacak kelimeyi yaz ara butonununa tıkla)

Sisteme bir tane tanıtım videosu koymuşlar ona tıkladığımızda da youtube TIB tarafından engellenmiştir yazısı çıkıyor. Sağ tuş çalışmadığı için videonun adresini bir yere kopyalamk da çok zor oldu fakat video linkini aldım. Düzeltme: Videoyu video.prj.be ye yükledim.

İşim bitti sistemi kapatacağım “Oda ne!” menülerde kapat seçeneği yok. Hangi akla hizmet yaptılarsa -yıllardan beri gelen- bir alışkanlık olan bilgisayarı işletim sistemi ile kapatmayı bilgisayarın kapat tuşuna bırakmışlar. (Bunun içinde yukarıdaki yahoo araması eziyetini tekrar çekmem gerekti.)

Üstün körü yaptığım inceleme sonucu kararlı sürümü denenmesi gereken güzel bir dağıtım olduğu sonucuna vardım. Kişisel olarak Debian’ı silip Moblin kurarmıyım? Kısa vade de pek ihtimal vermiyorum.

Son güncelleme 28 Mayıs 2009

The following two tabs change content below.

Bahri Meriç CANLI

Web Geliştiricisi, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu

Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)